TR Auktion ja Starinita Oy yhteistyöhön – maarajat ylittävä hevoskauppapaikka verkossa

TR Auktion ja Starinita Oy yhteistyöhön – maarajat ylittävä hevoskauppapaikka verkossa

TR Auktion ja Starinita Oy yhteistyöhön – maarajat ylittävä hevoskauppapaikka verkossa

Kuva: Petri Johansson ja Mitja Nummenmaa Ypäjällä Varsahuutokaupassa 6.9.2024. Kuva Viivi Honkimaa

Huhtikuussa toimintansa aloittaneella ruotsalaislähtöisellä internethuutokauppa-alustalla järjestetään hevoshuutokauppa joka perjantai. Huutokauppa alkaa aina 19.30 Ruotsin aikaa, Suomen aikaa siis klo 20.30.

TR Auktion tähtää ravimaailman ykköskauppapaikaksi. Jo nyt postilistalla on noin 100 000 ihmistä, ja uudet rekisteröityvät asiakkaat liittyvät myös automaattisesti listalle.

Pääasiassa alustalla myydään ravihevosia. Myyntiin voi ilmoittaa myös esimerkiksi kimppaosuuksia, hevosvarusteita, kuljetuskalustoa ja rehueriä.

Luonnollisesti nettihuutokaupan ei ole tarkoitus kilpailla perinteisten huutokauppatapahtumien kanssa. Jos jossain jäsenmaassa järjestetään hevoshuutokauppa samana päivänä, nettihuutokauppa siirtyy saman viikon sunnuntaille. Näin toimittiin myös Ypäjän tämänvuotisen varsahuutokauppatapahtuman kohdalla.

TR Median business area manager Petri Johansson oli myös paikalla Ypäjällä. Nastolalaislähtöinen pitkän linjan ravi-ihminen on kartuttanut kattavan CV:n ruotsalaisen raviurheilun parista.

– Vuonna 1977 isä vei minut ensimmäisen kerran raveihin. Olen ohjastanut ja kasvattanut, toiminut video- ja valokuvaajana Kanal75:ssa sekä rakentanut kotisivuja muun muassa ATG:lle ja Ruotsin suurimman ravisiittolan Menhammarin online sales-myyntikanaville. TR Mediassa olen ollut vuodesta 2016 asti, hän kertoo omasta taustastaan.

Myynti-ilmoitus tavoittaa jopa 100 tuhatta ihmistä eri maissa

TR Auktion on osa TR Media-yhtiötä, jonka julkaisee Travronden-lehteä ja tarjoaa ravi- ja pelifaneille monia muitakin palveluita. Myös huutokauppahevoset esitellään viikoittain lehdessä omalla aukeamallaan.

– Tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää toimintaa ja yhdistää ravikansaa, kertoo TR Median business area manager Petri Johansson.

– Nyt alkuun toiminta kattaa pohjoismaat, meillä on yhteyshenkilöinä Suomessa Jari Haanniemi, Norjassa Robin Hamre ja Tanskassa Lillian Uglebjerg. Olemme kaikki hyvin innostuneita uudesta toiminnasta, tässä on paljon mahdollisuuksia, hän kertoo.

– Kiinnostusta on myös Amerikan ja eteläisemmän Euroopan suuntaan. USA:ssa on paljon ruotsalaisia ja Lillianilla on kontakteja Hollantiin, mistä on jo ilmaistu kiinnostusta, Petri jatkaa.

Huutokauppayhtiö tekee yhteistyötä myös Ruotsin lämminverijalostusjärjestö ASVT:n (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen) kanssa. Järjestössä on jo olemassa valmiiksi vahvaa osaamista kansainvälisen hevoskaupan saralta. Esimerkiksi laskutusasioiden sekä maidenvälisten hevoskuljetusten organisointiin on jo olemassa toimivia malleja, mitkä sujuvoittavat kaupankäyntiä.

Luonnollisesti maiden sisälläkin käydään edelleen kauppaa, eli ei ole mitään estettä sille, että nettihuutokaupassa myytävän hevosen ostaja ja myyjä ovat molemmat vaikkapa suomalaisia. Sivusto kuitenkin tarjoaa helpon kynnyksen tarkastella tarjontaa myös oman maan rajojen ulkopuolelta ja luoda näin yhteyksiä eri maiden ravikansojen välille.

Johansson korostaa luottamuksen olevan toiminnassa aivan elintärkeää sekä myyjien että ostajien kannalta. Hupihuutajia ei alustalle haluta, ja myös myyjien on oltava puhtain paperein asialla.

– Sivustolle rekisteröidytään aina vahvan tunnistautumisen kautta ja huutokauppaehdot on hyväksyttävä samalla, Johansson kertoo.

– Myytävältä hevoselta vaaditaan enintään 7 vrk vanha eläinlääkärin todistus, joka toimitetaan huutokaupan järjestäjälle viimeistään päivää ennen huutokaupan alkua. Jos todistusta ei tule, hevosen myynti siirtyy seuraavan viikon huutokauppaan.

Starinita kansainvälistyy

Uuden yhteistyön myötä Starinita Oy:n nettihuutokauppa-alusta auction.hevoshuutokaupat.fi poistuu käytöstä ja jatkossa ohjaamme nettihuutokauppaa TR Auktionin alustalle. Sivuston suomenkielinen versio julkaistaan syyskuussa.

– Tämä järjestely auttaa keskittämään nettihuutokauppoja ja palvelee sekä ostajia että myyjiä paremmin, kun myynti-ilmoitus tavoittaa todella laajan joukon asiasta kiinnostuneita ihmisiä, iloitsee Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa.

Vuosittaiseen Varsahuutokauppaan järjestely ei toistaiseksi tuo muita muutoksia kuin sen, että myös tätä huutokauppatapahtumaa päästäneen markkinoimaan aiempaa laajemmin myös kansainväliselle raviyhteisölle.

Viivi Honkimaa

Tutustu TR Auktion-huutokauppoihin osoitteessa trauktion.se